F-16’s landen op Schiphol

Op Schiphol zijn vanochtend twee F-16's afkomstig uit vliegbasis Leeuwarden op de nationale luchthaven Schiphol geland. Luchthaven Schiphol fungeert in Nederland als een van de nooduitwijkhavens voor militair vliegverkeer.

n Schiphol fungeert in Nederland als een van de nooduitwijkhavens voor militair vliegverkeer. Om gebruik te mogen maken van luchthaven Schiphol is het van belang dat de algemene procedures op Schiphol worden geoefend.

Quick Reaction Alert
Op vliegbasis Volkel en Leeuwarden staan afwisselend 2 bewapende F-16’s stand-by, 24 uur per dag en 7 dagen per week. Dit heet de Quick Reaction Alert (QRA). Indien noodzakelijk zijn de F-16’s binnen enkele minuten in de lucht. Bijvoorbeeld bij dreiging van geweld in een vliegtuig of bij een bommelding. Voor het begeleiden van een dergelijke situatie heeft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) een speciale procedure ontwikkeld. De “Renegade”-procedure is een regeling voor het verlenen van militaire bijstand ten behoeve van de bewaking van het Nederlandse luchtruim en de inzet van defensiemiddelen tegen terroristische dreiging vanuit de lucht.

Schiphol nooduitwijkhaven
Luchthaven Schiphol is 24/7 operationeel en is als nooduitwijkhaven beschikbaar. Redenen voor het gebruik van Schiphol als nooduitwijkhaven van de F-16’s kunnen zijn: verslechterende weersomstandigheden op de thuisbasis, zoals opkomende dichte mist, zware sneeuwval of ernstige ijzel. Na het landen op Schiphol vertrekken de F-16’s weer zodra de omstandigheden op de thuisbasis het toelaten. Ze worden dus niet permanent of tijdelijk op luchthaven Schiphol gestationeerd.

F16 ’s geland op #schiphol #buitenveldertbaan #haarlemmermeer pic.twitter.com/nt18rCkkQM

— Arjan Griekspoor (@arjangriekspoor) 26 januari 2016

Bron afbeelding: Ministerie van Defensie

Categorieën

Tags

Scroll naar boven